Pejabat Daerah Pendang adalah pusat pentadbiran Mukim Mukim dalam  Daerah Pendang terletak 13 km dari Pejabat Penghulu dari Pekan Tokai.  Zaman dahulu urusan pentadbiran mukim dijalankan dirumah Penghulu sendiri bermula dengan Penghulu Md. Arshad bertempat di Jalan Kampung 30, Tokai . Pada 1 JANUARI 1980, Pejabat Penghulu Mukim Bukit Raya telah berpindah diatas sebidang tanah Kerajaan Negeri Kedah, di Pekan Tokai, dan ditempatkan bersekali dengan  Dewan orangramai Tokai, dewan ini telah dibina melalui peruntukan Kerajaan semasa Pilihanraya Kecil DUN Bukit Raya Pada Tahun 1969. Pada Tahun 2007, melalui peruntukan Kerajaan dibawah Projek Infrastruktur Awan (PIA) sebuah bangunan baru  khas untuk Penghulu telah dibina.

Pada tahun 2008 pula sebuah Perpustakaan Desa  telah dibina,dan pada November 2009 bekas Dewan telah diubahsuai menjadi Pusat Jalur Lebar Komuniti Mukim Bukit Raya.(PJK), dibawah kelolaan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) dan Syarikat Telekom Malaysia Bhd (STMB), mula beroperasi Pada Disember 2009/1430 Hijrah.

Komplek Pejabat Penghulu terdapat 3 blok bangunan yang menempatkan 4 Jabatan

kerajaan:-

1.     Pejabat Penghulu Mukim Bukit Raya

2.     Perpustakaan Desa Tokai (Perpustakaan Negara Malaysia)

3.     Pusat Jalur Lebar Komuniti Mukim Bukit Raya @ PJK (Suruhanjaya Komunikasi  dan Multimedia)

4.     Kelas Jahitan KEMAS (Jabatan Kemajuan Masyarakat )

PENGENALAN
Mukim Bukit Raya adalah salah sebuah dari 8 Buah Mukim dalam Daerah Pendang yang telah wujud Sejak sebelum Tahun 1935 lagi,dahulunya Pentadbiran Daerah Pendang (Daerah Kecil) dibawah Pegawai Daerah Kota Setar di Bangunan Wan Mat Saman.

Pada 1 FEBRUARI 1975 Pendang diisytiharkan Daerah baru menjadi Daerah yang Ke - 11 dalam Negeri Kedah. Persempadanan Mukim Bukit Raya adalah seperti berikut:-

* Utara : Mukim Tajar, Mukim Derga dan Mukim Pengkalan Kundur Dalam Daerah Kota Setar
* Selatan : bersempadankan Mukim Ayer Puteh dan Mukim Sala Besar Daerah Yan.
* Timur : dengan Mukim Tobiar, Mk Guar Kepayang dan Mk. Padang Pusing Di Daerah Pendang.

* Barat : bersempadan dengan Mukim Kangkong dan Mk. Sala Kecil Daerah Kota Setar.

STATISTIK MUKIM (DAERAH PENDANG)